IPTV ontvangers: wat zijn het en welke zijn de beste?

2023-01-03
Willem

Ben je op zoek naar een manier om televisie te kijken zonder een abonnement bij een kabel-maatschappij of satellietprovider? Dan is een IPTV ontvanger misschien iets voor jou. In dit artikel leggen wij uit wat een IPTV ontvanger is, welke soorten er zijn, en welke de beste optie is.

Wat is een IPTV ontvanger?

IPTV staat voor "Internet Protocol Television", wat betekent dat in plaats van televisie te kijken via een kabel- of satellietsignaal, je kunt kijken via een internetverbinding. Een IPTV ontvanger ook wel een STB (set-top-box) genoemd is een apparaat dat je aansluit op je tv (via HDMI) en internetverbinding via kabel of Wi-Fi. Vervolgens krijg je met een IPTV-abonnement van je een IPTV provider toegang tot een breed scala aan televisiezenders,films en series. 
 

Wat kun je met een IPTV ontvanger?

Een IPTV ontvanger biedt je o.a. toegang tot TV-zenders via een internetverbinding in plaats vansignaal via een satellietschotel of coax-kabel. Maar wat kun je precies doen met een Set-top-box? hieronder een aantal dingen die je kunt doen met een STB:

Live tv kijken

De belangrijkste of meest gebruikte functie van een IPTV ontvanger is het kijken van live TV. Afhankelijk van je provider kun je kiezen uit een breed aanbod van zenders, films, series en soms zelfs radio (afhankelijk van welke IPTV-provider).  Het aanbod kan variëren van lokale zenders tot internationale zenders en premium-zenders zoals sportzenders en filmkanalen.

Opgenomen programma's bekijken

Veel IPTV-providers bieden ook de optie om opgenomen programma's te bekijken via een "catch-up" of "on-demand" functie. Zo kun je gemiste programma's alsnog bekijken op een tijdstip dat het jou uitkomt. Erg handig voor als je bijvoorbeeld Nederlandse programma's volgt maar in het buitenalnd verblijft met een tijdsverschil.

Films en series streamen

Sommige IPTV-providers bieden ook toegang tot films en tv-series. Zo kun je naast live tv ook films en tv-series streamen op je tv via je STB. Vaak bieden deze providers een ruim aanbod aan van verschillende streamingsdiensten.

Extra functies

Afhankelijk van welke IPTV ontvanger je hebt, kun je ook extra functies hebben zoals een elektronische programmagids (EPG), opnamescheduler, de mogelijkheid om te "timeshiften" en programma's te pauzeren of terugspoelen.

Als je op zoek bent naar een flexibele en kostenbesparende manier om TV te kijken, biedt een IPTV ontvanger veel mogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar live tv, opgenomen programma's, films en tv-series, of extra functies, een set-top-box kan een goede keuze zijn.

Toegang tot een onbeperkt aantal applicaties

Met een set-top-box heb je toegang tot een onbeperkt aantal apps via de Googleplaystore of appstore. Je kunt hier verschillende applicaties downloaden.

Verschillende soorten IPTV ontvangers

Er zijn verschillende soorten IPTV ontvangers op de markt, waaronder:

 • Set-top boxen: deze ontvangers worden aangesloten op je tv en internetverbinding.

 • Media streamers: media streamers, zoals de populariteit Chromecast en Amazon Fire Stick, bieden ook toegang tot IPTV-zenders via speciale apps.

De beste IPTV ontvanger

De beste IPTV ontvanger van 2023 is de Formuler Z11 Pro Max. Het is momenteel de meest geavanceerde en snelste ontvanger op de markt. Ook is deze set-top-box voorzien van een nieuwe versie van MYTVONLINE 3 (speciaal ontwikkeld voor het streamen van IPTV-content)

Android IPTV ontvangers

Er zijn ook IPTV ontvangers die gebaseerd zijn op het Android besturingssysteem, zoals de meeste van het merk Formuler of de Nvidia Shield TV. Deze ontvangers bieden niet alleen toegang tot IPTV-zenders, maar kunnen ook dienen als een algemene media streamer en zijn vaak voorzien van krachtige hardware voor gaming.

Linux IPTV ontvangers

Er zijn ook IPTV ontvangers die gebaseerd zijn op het Linux besturingssysteem, zoals de VU+ Solo 4K. Deze ontvangers bieden vaak een groter aantal instellingen en opties dan andere soorten IPTV ontvangers, en zijn vooral populair onder technische gebruikers die meer controle willen hebben over hun entertainmentervaring. Echter, ze zijn vaak duurder en moeilijker te installeren dan andere opties.

Als je overweegt een IPTV ontvanger te kopen, is het belangrijk om goed na te denken over wat je nodig hebt en wat binnen je budget past. Zoek reviews en vergelijk verschillende modellen om te bepalen welke het beste bij je past. 

Veel gestelde vragen over de ontvangers:

 • Heb je met een IPTV ontvanger direct toegang tot TV-zenders,films en series? Nee, hiervoor heb je een abonnement nodig bij een IPTV-provider
   
 • Krijg je met een IPTV ontvanger geen last van haperingen? Nee, Je hoort hier geen last van te hebben zolang je internetverbinding snel genoeg en stabiel is.
   
 • Is een IPTV ontvanger een alternatief voor een smart-tv? Ja, je kunt een ontvanger verbinden met elke tekevisie met een HDMI ingang, je hebt dus geen smart-tv nodig maar beschikt met een ontvanger wel over dezelfde functies.
   
 • Hoelang gaat een IPTV ontvanger mee? Er bestaan ontvangers die na 10 jaar nog steeds werken. Toch gaat de ontwikkeling van de technologieen die gebruikt worden ook vooruit en adviseren wij om elke 5 jaar of eerder een nieuwe ontvanger te kopen.